De wettelijke invoering van gestructureerde elektronische facturen via Peppol wordt in België verplicht op 1 januari 2026. Nederland zal twee jaar later volgen. Deze verandering omvat veel uitdagingen maar ook kansen voor accountantskantoren. Wij zetten alvast alles even op een rijtje.
Met de aanstaande verplichting van gestructureerde elektronische facturen via Peppol, moeten accountantskantoren hun klanten helpen bij de overgang naar deze nieuwe vorm van facturatie. Dit vraagt om een fundamentele verandering in de manier waarop facturen worden verwerkt en uitgereikt. Kantoren die zich niet tijdig voorbereiden, kunnen geconfronteerd worden met een lijst aan uitdagingen. Wat verandert er precies?
Veel bedrijven werken nog steeds met papieren of pdf-facturen. Het invoeren van de juiste software en systemen om gestructureerde elektronische facturen te verzenden en ontvangen, vergt tijd en investering. Accountantskantoren moeten deze technologieën snel omarmen om hun klanten voor te bereiden en te ondersteunen.
Zoals reeds vermeld is het vanaf 2026 in België en in 2028 in Nederland voor B2B-transacties verplicht om gestructureerde elektronische facturen te gebruiken. Accountants moeten ervoor zorgen dat zowel zij, als hun klanten, aan de wetgeving voldoen en de overstap maken om risico’s te vermijden. Bedrijven die deze stap niet tijdig zetten, riskeren boetes en administratieve vertragingen.
Deze overgang naar elektronisch factureren vraagt om een nieuwe manier van werken. Dit betekent dat accountantskantoren hun klanten niet alleen technisch moeten ondersteunen, maar ook moeten trainen in het gebruik van de nieuwe systemen. Vakkundige begeleiding is cruciaal om ervoor te zorgen dat bedrijven de voordelen optimaal benutten.
Samen PEPPOL-compliant tegen 2026
De transitie naar het exclusief gebruik van gestructureerde elektronische facturen is een uitdaging maar biedt aanzienlijke voordelen: